Reproducere Umană Asistată Medical la Fetal Care Center
Fetal Care este centrul de excelență în Medicină Materno-Fetală și Reproducere Umană Asistată, locul în care știința și tehnologia de vârf sunt puse în slujba pacienților, pentru cele mai bune rezultate!
Echipa de la Fetal Care este supraspecializată în centre de prestigiu, cu recunoaștere internațională în domeniul Medicinei Materno Fetale și a Reproducerii Umane Asistate. De asemenea specialiștii Fetal Care sunt lideri de opinie în aspecte ce privesc practica medicală, educația, cercetarea și inovația.
Dr. Adela Șerban
„Sunt Dr. Adela Șerban, medic primar obstetrică-ginecologie, supraspecializat în medicina materno-fetală în Anglia, la King’s College University Hospital London, urmând apoi a doua supraspecializare în Fertilizare in Vitro la Universite Rene Descartes Paris Faculte De Medecine Cochin-Port Royal France. Studiile practice și de formare continuă în Reproducere Umană Asistată le-am efectuat la una dintre cele mai prestigioase unități medicale din Israel, Tel Aviv Sourasky Medical Center. Medicina reproductivă a reprezentat pentru mine un pas firesc în cariera de medic, urmărind și consiliind îndeaproape nenumărate cupluri, viitoare mămici și monitorizând evoluția in-utero, apoi participând la nașterea atâtor copii, inevitabil mi-am dorit să pot să fiu parte din etapa premergătoare acestei călătorii pentru femeile și cuplurile care în mod natural nu au parte de această bucurie. Sunt unul din oamenii pasionați de meseria lor, implicați și care își pune sufletul pentru a face bine celor din jur. Am crescut visând frumos și mare că vreau să fiu un medic bun care să aibă grijă de ceilalți. Alături de familie și cei care m-au susținut, sunt astăzi aici. Tratez cu empatie și responsabilitate orice întâlnire cu pacienții și mă emoționez când îi văd că se bucură și își îndeplinesc visul.” a început interviul în exclusivitate pentru aflutot.ro Dr. Adela Șerban.
Cristina Manea: Cum v-ați ales această meserie? Ce vă place să faceți mai mult?
Dr. Adela Șerban: Încă din copilărie am dorit să devin medic. Am crescut cu această responsabilitate și datorie, care m-au ajutat să mă disciplinez și să îmi pun toate eforturile în a fi cea mai bună variantă a mea. Acum, nici nu cred că este o meserie, e parte din mine, e un stil de viață și trăiesc așa cum mi-am dorit mereu. Consider că am ales cea mai frumoasă ramură a medicinei, cea care se ocupă cu începutul vieții. Urmărind și consiliind îndeaproape nenumărate cupluri, viitoare mămici și urmărind evoluția atâtor fetuși, inevitabil mi-am dorit să pot să fiu parte din etapa premergătoare acestei călătorii pentru femeile și cuplurile care în mod natural nu au parte de această bucurie. Cunoscând metodele de diagnosticare, ratele de apariție a anumitor boli genetice și modul în care acestea influențează viața, chiar înainte de a începe, dorința de a contribui la diminuarea și chiar eradicarea acestor probleme a condus la supraspecializarea în reproducerea umană asistată. Datorită noilor tehnici de screening și diagnostic preimplantațional, medicina reproductivă anihilează riscurile transmiterii bolilor genetice de la părinți la copii. Acest motiv singur este mai mult decât suficient pentru a lua extrem de serios în mâini această provocare. Îmi place și mă bucur de fiecare moment pe care îl petrec alături de pacienții noștri, de bucuria și emoțiile pe care ei le transmit. Alături de ei învăț și eu să fiu un om mai bun. E fascinant când vezi câte lacrimi de fericire sunt în ochii mamelor când ascultă pentru prima dată inima copilului.
Cristina Manea: Ce este infertilitatea?
Dr. Adela Șerban: Infertilitatea este definită ca lipsa apariției unei sarcini după aproximativ un an de contact sexual regulat, neprotejat, la un cuplu aflat la o vârstă fertilă. Dacă vârsta partenerei este peste 35 ani, cuplul va apela la consultul de specialitate după șase luni de încercări. Testele de infertilitate necesită mai mult timp, capacitatea fertilă scăzând cu vârsta, de aceea consultul de specialitate nu trebuie amânat.
Cristina Manea: Ce este inseminarea intrauterină?
Dr. Adela Șerban: Inseminarea artificială este cea mai simplă procedură medicală prin care sperma prelucrată este introdusă direct în uter, în scopul creșterii șansei de fertilizare.
Această metodă este indicată în:
• Infertilitatea din cauză necunoscută
• Infertilitatea de cauză cervicală
• Infertilitatea din cauza unei patologii masculine minore
• Disfuncție ovulatorie (anovulație, ovare micropolichistice)
Ca orice metodă de reproducere umană asistată, inseminarea intrauterină nu poate garanta obținerea sarcinii și nici nașterea unui copil sănătos. Rata de succes a inseminării artificiale variază considerabil, în funcție de vârstă și cauza infertilității, astfel:
Rata medie de succes pentru un ciclu este:
• 5 – 8% per ciclu, în ciclu natural, pentru inseminare intrauterină cu spermă de la partener
• 10 – 20% per ciclu, cu tratament Stimulare Ovariană Controlată, pentru inseminare cu spermă de la partener
• 12 – 14% per ciclu, pentru inseminare cu spermă de la donator
Rata de sarcini este mai redusă în anumite situații:
• Femei peste 38 ani
• Spermă de calitate redusă
• Femei cu endometrioză, patologie tubară, antecedente chirurgicale sau aderențe pelvine
• Cupluri cu o durată a infertilității peste trei ani
Sarcinile după inseminare intrauterină au același risc de complicații ca sarcinile apărute spontan. Dacă se utilizează medicație pentru stimularea ovulației, crește riscul de sarcină multiplă. Inseminarea intrauterină în asociere cu stimularea ovariană are șanse de succes mai mari decât procedura efectuată într-un ciclu natural.
Cristina Manea: Ce este fertilizarea in vitro (FIV)?
Dr. Adela Șerban: Fertilizarea in vitro este o procedură de reproducere umană asistată prin care un ovocit este fecundat de un spermatozoid în laborator. Pentru obținerea unei sarcini în mod natural acest proces are loc în
trompa uterină. Fiecare ciclu de FIV cuprinde mai multe etape. Fiecare etapă se desfășoară într-un interval de timp bine stabilit, individualizat pentru fiecare cuplu.
Indicațiile medicale pentru a efectua aceste proceduri sunt:
• cuplurile cu infertilitate de cauză tubară – trompe absente sau obstruate sau cu sindrom aderențial pelvin important și disfuncție tubară aferentă
• cuplurile cu factor masculin important, se recomandă FIV cu ICSI / P-ICSI atunci când parametrii spermogramei sunt modificați
• cupluri în care partenerul feminin are o rezervă ovariană scăzută, evaluată prin ecografia de AFC, dozarea AMH și dozările hormonale de ziua trei de FSH și Estradiol
• cupluri în care partenerul feminin este diagnosticat cu endometrioză severă
• cupluri cu 2-3 proceduri de IUI eșuate, efectuate cu stimulare ovariană controlată
• cupluri în care vârsta femeii este peste 38 ani, rata de sarcină în aceste situații fiind mică / foarte mică prin alte proceduri de tratament
• cupluri cu infertilitate idiopatică, cu eșecuri la inseminare
• cupluri cu probleme genetice, la care procedura de FIV se recomandă pentru a efectua diagnostic genetic preimplantator PGD, pentru a exclude embrionii cu anomalii genetice
În funcție de vârsta femeii rata de succes în FIV poate varia:
• < 35 ani – 35-40%
• 35-37 ani – 25%
• 38-40 ani – 15-20%
• > 40 ani – 6-10%
Cristina Manea: Ce este embriotransferul?
Dr. Adela Șerban: Embriotransferul sau transferul embrionar este ultima etapă a unui ciclu FIV, în care embrionul deja obținut în laborator este introdus în uterul femeii. Transferul embrionilor în uter poate fi efectuat atât în ziua a treia, cât și în ziua a cincea după puncție (transfer de embrioni fresh), dar și în ciclurile următoare ca transfer de embrioni congelați. Decizia cu privire la numărul de embrioni transferați aparține cuplului după o informare corectă din partea medicului curant.
Cristina Manea: Ce sfaturi aveți pentru cuplurile care se confruntă cu infertilitatea? Ce sfaturi aveți pentru paciente, atunci când nu pot rămâne însărcinate? Când trebuie să ia măsuri? Ce tratamente poate face o femeie infertilă? Dar un bărbat infertil?
Dr. Adela Șerban: În procesul nostru de a descoperi și identifica provocările fiecărui pacient începem să analizăm, să evaluăm și abia după aceea să punem un diagnostic. După ce am identificat care ar fi problema, căutăm soluții, discutăm și suntem aproape în tot acest parcurs. De cele mai multe ori, există multă dezamăgire și durere în rândul cuplurilor care nu pot avea un copil, motiv pentru care au nevoie de suport emoțional și sprijin pentru a găsi împreună cele mai bune soluții. Înainte să ajungem în acest pas e important să fim informați, să facem analizele recurente, să identificăm din timp situația care poate să ducă la infertilitate. Suntem împreună cu pacienții noștri pe acest drum, avem speranță și ajungem să ne bucurăm de victorii, mai ales când un tratament funcționează. Cunoscând zilnic oameni ale căror povești sunt mereu o inspirație, avem tot mai multă credință că medicina împreună cu noi, medicii, pacienții, puterea și speranța tuturor, ne demonstrează că există miracole.
Cristina Manea: Ați întâlnit multe cazuri de infertilitate, cum le tratați în general? Care sunt șansele unui cuplu infertil de a avea copil?
Dr. Adela Șerban: Asociația de Reproducere Umană din România a publicat un studiu în 2018 care arată că în țara noastră 1 din 6 cupluri aflate la vârsta fertilă se luptă cu o formă de infertilitate. Așadar, problema este una de interes general, iar social media a speculat destul de bine pe acest segment, astfel încât FIV-ul a devenit un subiect accesibil oricui, un subiect dezbătut public atât de profesioniștii în domeniu, cât și de mămicile care au obținut copiii mult doriți printr-un astfel de program sau de cele care au pornit pe acest drum! În general, pacientele care ajung la clinica Fetal Care sunt paciente în căutare de „second opinion”. De cele mai multe ori, ele apelează la noi ca ultimă redută, fie după ce au fost diagnosticate și tratate pentru infertilitate în alte clinici sau spitale, în țară sau în străinătate, fie după ce metoda naturală de concepție a dat greș pentru o perioadă destul de lungă de timp. Cuplurile care se luptă cu infertilitatea sunt, adesea, foarte bine informate. Așadar, ceea ce până acum câțiva ani era tabu în țara noastră, acum a ajuns un subiect de normalitate, cu protocoale de tratament personalizate și analize care au intrat în rutina de laborator. La Fetal Care le spunem cuplurilor că infertilitatea nu este o sentință, ci o amânare. Este important ca ei să știe că au suportul unei întregi echipe, de la psihoterapeut, la embriolog, urolog, ginecolog, specialist în infertilitate, anestezist, coordonator al protocolului personalizat și că nu sunt singuri în această perioadă grea. O dată făcut acest pas, de stabilire a unei relații de încredere, călătoria lor se transformă în misiunea noastră. Să poți, ca echipă medicală, să oferi această încredere în situații sensibile, ca cele despre care vorbim aici, este cea mai bună metodă de a trece peste bariera disconfortului personal al pacientului pe care îl ai în față.
Cristina Manea: Ce ne puteți spune despre Reproducerea Umană Asistată?
Dr. Adela Șerban: Reproducerea Umană Asistată Medical (RUAM) sau Fertilizarea In Vitro (FIV) este un proces complex de proceduri medicale și de laborator pentru tratarea și prezervarea fertilității cuplului. Fetal Care este centru de excelență în Reproducere Umană Asistată, locul în care știința și tehnologia de vârf sunt puse în slujba pacienților, pentru cele mai bune rezultate! Ne mândrim cu o echipă supraspecializată în centre de prestigiu, cu recunoaștere internațională în domeniul fertilizării in vitro. Specialiștii Fetal Care sunt lideri de opinie în aspecte ce privesc practica medicală, educația, cercetarea și inovația.
Cristina Manea: Cum faceți tranziția de la medicul specializat în medicina reproductivă la medicul expert în medicina materno-fetală?
Dr. Adela Șerban: Medicina materno-fetală pune în lumină un pacient cu totul nou, independent și complex, fătul uman. Urmărirea evoluției acestuia este o provocare în sine la care, dacă adăugăm complexitatea actului medical și a tuturor implicațiilor prin care acest nou pacient a luat ființă în cazurile sarcinilor obținute prin FIV, putem înțelege importanța monitorizării fătului și a mamei de către o echipă medicală multidisciplinară, care să cunoască detaliile cazului încă dinainte ca acesta să se manifeste. O sarcină obținută natural este o bucurie imensă pentru părinți, însă o sarcină obținută prin FIV și dusă la termen devine o experiență remarcabilă atât pentru părinți, cât și pentru toată echipa medicală implicată. Să analizez morfologic un făt în cele mai importante trimestre de sarcină, sarcină la obținerea căreia eu, alături de echipa mea, am contribuit, este mai presus de cuvinte. Vorbim aici de o continuare, și nu de o separare a actului medical.
Cristina Manea: Care sunt problemele întâmpinate de gravide în această perioadă de pandemie? Ce le sfătuiți?
Dr. Adela Șerban: Viitoarele mămici în această perioadă se confruntă cu multe frici, mai ales că există și acest context pandemic care favorizează creșterea anxietății și a grijilor despre ce va urma. Comunicăm și le dăm încredere că e o perioadă diferită, dar în momentul în care își vor ține copilul în brațe, totul va dispărea. Sunt multe întrebări pe care le adresează, dar ne bazăm ca de fiecare dată pe o relație deschisă, empatică și tot imprevizibilul îl transformăm într-o formă de a învăța împreună că putem face față provocărilor și încercăm să nu uităm de emoțiile frumoase pe care ne bucurăm că le trăiesc și care sunt specifice acestei perioade de sarcină. Le sfătuim să aibă încredere, răbdare și curaj, să se bucure de această etapă și să fie recunoscătoare că trăiesc acest sentiment unic de a da naștere unei vieți.
Cristina Manea: Unde vă pot găsi pacientele?
Dr. Adela Șerban: Ne puteți găsi pe site-ul fetalcare.ro suntem disponibili și la numărul de telefon 0721.593.471 sau ne puteți face o vizită în clinică. Vă așteptăm cu drag și vă asigurăm de multă căldură și răspuns la întrebările și fricile pe care le aveți. Promitem să vă dăm mult curaj și energie să simțiți că viața e frumoasă și de noi depinde cum alegem să ne raportăm la provocările care vin.
Site-ul aflutot.ro vă prezintă medici de renume din întreaga lume
Vă așteptăm cu întrebări care vor primi răspunsuri utile și prompte. Dacă vreți să fiți consiliați de un designer vestimentar, nu ezitați să ne contactați. Vă oferim cu toată încrederea informații despre sănătate. Frumusețea, exterioară sau interioară, vă este menținută de specialiștii noștri. Pentru că la orice vârstă puteți învăța, vă oferim meditații pentru limba română. Abonați-vă și apelați cu încredere la consultațiile noastre online.